Ik heb een vraag over mijn lichaam. Ik ben 14 jaar, ongeveer 1.75m en ik weeg 74 kilo. Ik wil heel graag afvallen en vorig jaar lukte dat ook, maar de manier hoe ik afviel was niet goed, dat wist ik zelf ook.

Ik heb een paar maanden alleen maar op crackers en water geleefd, de rest gooide ik weg. Meiden die dit ook doen, stop ermee! Je valt misschien wel af, maar het is slecht voor je lichaam! Toen was ik heel veel afgevallen, maar in de maanden daarna ben ik weer twintig kilo aangekomen. Nu slik ik zo’n zes laxeerpillen per dag om af te vallen, terwijl je er hooguit maar twee per dag mag. Is dit écht heel slecht voor mijn lichaam? Zo ja, wat is een betere manier om snel af te vallen? Anoniem

Probeer je af te vallen of je lichaam te verwoesten? Beide manieren die jij noemt, maken je lichaam kapot. Een crashdieet van crackers en water zorgt ervoor dat je nauwelijks nog voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zit voor je lichaam niks anders op dan alle reserves opmaken om nog een beetje te kunnen blijven functioneren. Maar dat houd je niet vol. Er komt een moment waarop je lichaam het niet meer aankan en dan word je doodziek. En uiteindelijk ga je dood. Gelukkig heb jij dat op tijd ingezien en ben je weer gaan eten. Je lichaam is je daar dankbaar voor geweest en heeft elke vitamine en elk grammetje vet dat binnenkwam opgezogen om weer nieuwe voorraden aan te leggen. Plus een beetje reserve, voor het geval jij het in je hoofd haalt om nog eens op crackers en water te gaan leven. Dat zijn dus de extra kilo’s die je erbij hebt gekregen, oftewel het beroemde jojo-effect. Inmiddels eet je misschien wel ‘normaal’, maar nu heb je een andere manier gevonden om je lichaam ziek te maken. Laxeermiddelen onttrekken vocht en voedingsstoffen aan je lichaam, maar je valt er niet van af. Ze zorgen er alleen voor dat het voedsel sneller uit je lichaam verdwijnt. De kilo’s die je op je weegschaal ziet verdwijnen bestaan voornamelijk uit vocht en spiermassa. Het gaat er niet om hoeveel pillen je op een dag mag; je mag er helemaal geen! Eigenlijk ben je vooral heel hard op weg een eetstoornis te ontwikkelen. Dit heeft niets meer met afvallen te maken. Gezond eten en voldoende bewegen zijn de enige manieren om effectief en langdurig af te vallen. Wat jij aan het doen bent is domweg levensbedreigend. Stop ermee.

Beeld: 123RF

Lees ook: