Ik heb een paar vraagjes. 1. Toen 10 jaar was (nu ben ik 14) heb ik een gigantische groeispurt gehad. Doordat ik zo snel groeide en alles snel kreeg, ben ik veel gepest. Hierdoor ben ik onzeker geworden.

Hoe kan ik weer zelfvertrouwen krijgen? 2. Ik ben 1,83 m en weeg 69 kilo. Ben ik te zwaar en zo ja, hoe kan ik het beste afvallen en hoe houd ik het het langste vol? Ik heb het al eens geprobeerd, maar toen lukte het niet. 3. Ik heb veel puistjes en mee-eters. Ik heb alle middeltjes geprobeerd, maar niks helpt. 4. Ik heb last van eetaanvallen. Ik zeg dan tegen mezelf: niet eten, daar word je dik van, maar dat helpt niet. Hebben jullie tips zodat ik ermee stop?Onzeker watermeisje

Op de meeste vragen is één antwoord te geven: wees tevreden met wie je bent. Niemand is perfect. Het is heel vervelend dat je in het verleden bent gepest omdat je zo snel groeide, maar nu zit je op de middelbare school en heb je een nieuwe start kunnen maken. Als het pesten nu minder is geworden, is er geen reden om bang te zijn dat het opnieuw gebeurt. Hetzelfde geldt voor je gewicht. Je BMI is 20 en dat is echt keurig. Daar hoeft geen grammetje vanaf. Dan mag je best af en toe een vreetbui hebben. En als je dan in plaats van chips en chocola kiest voor een β€˜fruitbui’, ben je ook nog eens heel gezond aan het snoepen. Dikke kans dat je puistjes en mee-eters dan ook minder worden. Groenten, fruit en water zijn namelijk goed voor de doorbloeding van de huid. Je huid wordt minder vet waardoor je huidproblemen ook zullen verminderen. Maar nogmaals: wees tevreden met wie je bent, dan komt dat zelfvertrouwen vanzelf.