Ik zit met een groot probleem. Tenminste, ik vind het een probleem. Heel veel andere mensen snappen niet waarom ik niet tevreden ben met mezelf. Ik ben namelijk heel dun.

Ik kan nauwelijks kleding kopen, want T-shirts moet ik in maatje XS hebben (en die zijn meestal te kort, omdat ik lange armen heb) en een broek maatje 34 hangt op mijn heupen. Ik heb geen enkele broek die een beetje strak zit, terwijl ik dat ook wel eens wil. Als ik bij het zwembad rondloop, kijken mensen mij aan of ik anorexia heb. Op school word ik soms anorexia-kind genoemd. Ik heb op internet de verschijnselen van anorexia opgezocht en daar heb ik er een aantal van: ik heb last van haaruitval, koude voeten en handen, ik slaap slecht en ik heb moeite om me te concentreren. Ik eet normaal en gezond, maar ik zie eruit als iemand met anorexia en heb ook de verschijnselen…Thinnie

Als je normaal en gezond eet, heb je in ieder geval geen anorexia. Anorexia is een eetstoornis die alles te maken heeft met wat je (niet) eet. Maar je gewicht is inderdaad te laag. Wat daarvan precies de oorzaak is, kan alleen een arts bepalen. Die kan je onderzoeken en testen doen om te kijken of er bijvoorbeeld iets mis is met je stofwisseling of je spijsvertering. Het kan ook zijn dat je in korte tijd heel snel bent gegroeid en dat je lichaam daardoor langer en dunner is geworden. Zodra die groeispurt stopt, word je vanzelf weer wat dikker en komt je lichaam weer in balans. Toch zijn verschijnselen als haaruitval, slapeloosheid en koude handen en voeten in combinatie met ondergewicht, reden genoeg om eens naar de dokter te gaan. Als er niets aan de hand is, kan hij/zij je geruststellen. Zo niet, dan kun je worden doorverwezen naar een specialist.

Lees ook: GIRLZ-report – Dunne paspoppen