ongemakkelijk crush autisme hoofdpijn sexy snaps leuk vinden alcohol awkward vriendje verliefd dom verveelt in vakantie Wanhopig puberteit hooggevoelig jongen moeder irritant leraar zelfmoord plegen onbereikbare jongens hekel aan school

Talk: ‘Ben ik hooggevoelig?’

‘Ik zit vaak vol emoties en ging even googelen hoe dat kon komen. Nu lijkt het erop dat ik hooggevoelig ben, but what do I do?’

Ik denk dat ik hooggevoelig ben…

Ik heb een paar dagen terug tests gedaan op Google voor HSP – hooggevoelig. Daaruit is gebleken dat ik heel duidelijk een HSP ben. Nu is mijn vraag: zijn tests op Google betrouwbaar en moet ik het aan mijn moeder vertellen dat ik een HSP’er ben? En zo ja, hoe moet ik dat dan vertellen?

HSP (Highly Sensitive Person), ofwel hooggevoelige mensen, zijn heel gevoelig voor emoties.

Maar ook voor pijn, genot en andere gevoelszaken. Het zenuwstelsel van een HSP pakt meer informatie op dan dat van een gemiddeld persoon. Daardoor kun je gemakkelijk overladen worden door prikkels. Sommige mensen met HSP zijn ook paranormaal begaafd. Het probleem met dergelijke tests op internet is dat ze echt niet betrouwbaar zijn. Als je een soortgelijke test zou doen om te weten te komen of je ADHD hebt of schizofreen, depressief of autistisch bent, zul je erachter komen dat je ook heel veel van die symptomen hebt. Voor je het weet kun je een hele rij ‘aandoeningen’ achter je naam schrijven. Leef je leven daarom niet volgens de uitkomsten van een test, maar volgens de dingen die jij wel of niet prettig vindt.

Als je van jezelf weet dat je op sommige punten overgevoelig bent, dan kun je daar rekening mee houden. En als je het gevoel hebt dat er iets is in jezelf waarmee je niet of maar heel moeilijk kunt leven, ga dan naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar iemand die met zekerheid kan zeggen dat je een of andere stoornis hebt. Maar noem jezelf niet zomaar HSP of wat dan ook vanwege een of andere test. Jij bent wie je bent, hooggevoelig of niet, dat doet er niet toe. Mocht je het zeker willen weten kun je dit met je huisarts bespreken: hij/zij zal je dan waarschijnlijk doorverwijzen.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken jij iemand die hooggevoelig is?

Gerelateerde artikelen