Ik ben 17 jaar en heb een probleem waar ik best wel lang mee zit. Mijn ouders komen uit India. Daar heb je heel lichte mensen en donkere. Iedereen van mijn familie heeft een lichte huidskleur.

Mijn oom is getrouwd met een Engelse; zij is blank. Na mijn geboorte vergeleek zij mijn huidskleur met die van haar en het was hetzelfde. Ik was heel licht van kleur, had gitzwarte haren en een mooie lichaamsvorm. Vanaf mijn achtste begon ik alleen steeds bruiner te worden en niet alleen dat, ik kreeg ook een heel droge huid. Zo lelijk. Mijn haren werden ook steeds lelijker. Ik krijg snel klitten en ik heb heel erge haaruitval. Ik ben ook te dik, maar daar probeer ik al iets voor te regelen. Zouden jullie misschien antwoord op mijn vraag kunnen geven hoe ik van die klitten en het haaruitval afkom? Ook wil ik weer net zo’n mooie huid als vroeger hebben. Alvast erg bedankt. Malika

Misschien moet je eens goed kijken naar wat je eet. Het zou best kunnen zijn dat je bepaalde vitaminen en mineralen tekortkomt die ervoor zorgen dat je huid en haar in conditie blijven. Je zegt ook dat je te dik bent. Ben je niet toevallig bezig aan een heel streng dieet? Want als je te weinig of te eenzijdig eet, heeft dat heel snel gevolgen voor je huid en haar. Let er vooral op dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt en dan met name vitamine A en B2 en B8. Die zitten in vis, melk, eidooier, lever, vetten (boter en olie), koolsoorten, donkergroene bladgroenten, oranje en gele groenten en fruit, vlees en vleeswaren, brood en graanproducten en noten en pinda’s. Wees verder trots op wie je bent en op je huidskleur. Met Indiase ouders zul je nooit zo’n blanke huid krijgen als je Engelse tante. Verzet je niet tegen hoe je eruitziet, maar hou van jezelf zoals je bent. Daar ga je ook van stralen!

Doe ook de test: Welke bikini past bij jouw huidskleur?