Ik ben een meisje van 14 en heb een paar problemen. 1. Ik ben 1.65 m en ik weeg 57 kilo. Nu misschien wat meer of minder, maar het probleem is dat ik te dikke bovenbenen heb. Vind ik dan. Mijn vriendinnen zeggen van niet, maar ik voel me toch nog erg onzeker.

Ik hoor wel vaak dat ik me geen zorgen moet maken, want ik moet nog groeien en bla bla bla. Ik heb om eerlijk te zijn geen overgewicht, maar wil toch weten wat een goede oplossing is. 2. Mijn borsten vind ik te klein. Ik weet hier ook wel weer dat ze nog moeten groeien en zo, maar ik vind het zo lelijk en ik niet alleen; ook mensen die me niet mogen beginnen meteen met ‘haar tieten’ enz. Het is geen gezicht als ik een strak truitje wil aantrekken of als ik naar het zwembad ga. Het is ook slecht voor mijn liefdesleven. Wat kan ik hieraan doen? 3. Ik heb gelukkig weinig of soms zelfs helemaal geen puistjes op mijn gezicht, maar ik heb volle wenkbrauwen die alles lelijk maken. Misschien overdrijf ik. Soms zijn ze wel mooi, als ik make-up op heb, maar het gaat met name om de kleine haartjes die zeg maar boven mijn neus groeien. Ik mag niet epileren van mijn moeder en ik wil het ook niet stiekem doen want het gaat goed tussen ons. Is er misschien een crème met mijn huidskleur die kan helpen mijn wenkbrauwen mooier te maken? 4. Ik durf niet alleen door mijn dikke bovenbenen geen rokjes aan, ook mijn kuiten zijn te dik. Meestal krijg ik de rits van hoge laarzen niet helemaal dicht. Ik weet dat mijn kuiten niet meer groeien, dus ik zal een lange tijd met broeken moeten lopen. Ik weet het niet helemaal zeker eigenlijk. Misschien word ik nog langer en worden ze daardoor wat dunner, maar ik vraag het u maar. Ik weet ook bijna zeker dat ik later mijn benen ga laten opereren. Is dit een goed idee? Dit waren mijn vragen. Katie

Je kunt het leven moeilijker maken dan het is en dat is toch wel iets waar jij een beetje mee bezig bent. Je bent een gezonde meid, je bent niet te zwaar, je hebt bijna geen last van puistjes en een goede relatie met je moeder. Je hebt alleen een paar ‘probleempjes’ met je bovenbenen, je kuiten, je borsten en de haartjes tussen je wenkbrauwen… Wat betreft je benen en borsten – je schrijft het zelf al – je zit nog volop in je groeiperiode. Dit is niet het lichaam dat je de rest van je leven zult houden. Er gaat nog heel veel veranderen. Het is dus absoluut niet nodig om nu al na te gaan denken over operaties en dergelijke. En wat betreft de haartjes tussen je wenkbrauwen; kijk eens om je heen, iedereen heeft in meer of mindere mate wel haartjes boven de neusbrug. Wacht met epileren tot het van je moeder mag en maak je ondertussen geen zorgen. Nobody is perfect. Het enige aan jou dat niet perfect is, is jouw eigen onzekerheid. Nergens voor nodig. Wees lief voor je lijf en voor jezelf, dan is het leven een stuk leuker!