Ik heb een probleem. Ik wil er al een jaar met iemand over praten, maar ik wist al die tijd niet met wie, want ik héb niemand om mee te praten.

Ik word ook best wel vaak gepest op school. Iedereen zegt dat ik stink en dat ik klein en dik ben. Ik ben 17 jaar en 149 cm lang. Of ik stink, dat weet ik niet. Ik gebruik best wel vaak deodorant en douche elke dag. Maar misschien dat ze gelijk hebben, want ik heb al een jaar een soort slijmachtig iets in mijn onderbroek. Het komt waarschijnlijk uit mijn vagina en stinkt heel erg. Het lijkt op sperma of zo. Ik moet elke dag meer dan drie keer mijn ondergoed wisselen en daardoor durf ik ook geen string te dragen. Ik heb het er met niemand over gehad, want ik schaam me ervoor om daarover te praten. Ben ik de enige die dit heeft of komt het bij anderen ook voor? En kan ik een medicijn of zo kopen dat het kan stoppen? Meisje (17)

Vaginale afscheiding is heel gewoon, daar heeft bijna ieder meisje last van. Echter, als de afscheiding een vreemde kleur heeft of heel sterk ruikt, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Een vaginale infectie (chlamydia, trichomonas of een schimmel) of een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Of je een SOA kunt hebben opgelopen weet je zelf het beste. Dat kan alleen als je onveilige seks hebt gehad. Bij een vaginale infectie heb je vaak last van méér afscheiding die bovendien vies ruikt. Zo’n infectie kun je op verschillende manieren oplopen. Als je je altijd wast met zeep bijvoorbeeld, want daardoor raakt je zuurgraad verstoord. Of als je nylon ondergoed draagt dat slecht ademt. Dat kan ook voor irritaties en dus extra afscheiding zorgen. Of het een vaginale infectie of een SOA is kan alleen een arts beoordelen. Je zult dus even langs je huisarts moeten gaan om van je probleem af te komen. Hij kan je precies vertellen wat het is en medicijnen voorschrijven waarmee je klachten verminderen.