Ik ben een meisje van 12 jaar en ik voel me dik. Na school eet ik soms wel drie broodjes. Is dit normaal? Ik ben 1.79 meter en ik weeg 60 kilo. Is dit te veel of te weinig?

En hoeveel kilo ben ik te dik of te dun? Deze vraag stel ik me al best wel lang. Is het normaal dat je op je twaalfde denkt dat je te dik bent? J

Om te beginnen, je hebt een prima gewicht. Je BMI is 18.73 en dat is echt uitstekend. Niks aan doen dus. Die boterhammen kun je ook gewoon blijven eten. Je zit midden in je puberteit; je lichaam heeft die voedingsstoffen nodig om te groeien en verder te ontwikkelen. Bruine boterhammen met gezond beleg zijn dan alleen maar goed voor je. Daar kun je niet snel te veel van eten. Nog een geruststelling, je bent niet de enige die zich te dik voelt. Ook dat heeft alles met de puberteit te maken. Echt vreemd is dat natuurlijk niet. Er verandert heel veel aan je lichaam – het ene moment voel je je dik, een maand later ben je misschien weer een paar centimeter gegroeid en is al dat vet opeens verdwenen. Blijf dus – zeker in deze fase van je leven – goed en gezond eten, dan komt het vanzelf goed!