Ik vind jullie blad echt te gek, maar ik heb een megagroot probleem. Ik wil ongesteld worden, maar ik word het steeds niet!

Ik ben bijna elf en ik ben het nog steeds niet. Dat is toch veel te laat? Mijn vriendin is het al en zij is twaalf, maar dat is niet laat, zegt ze. Maar dat is toch best wel laat? Ik heb wel stiekem maandverband van mijn zus geleend en het expres uit mijn tas laten vallen, en iedereen gelooft mij. Ik heb ook gehoord dat je je maagdenvlies kan breken of zo, maar hoe moet dat? Please help me, want ik ben al bijna volwassen! Een wanhopig meisje

Hoe graag je dat ook zou willen, je bent nog lang niet volwassen. En dat word je ook niet op het moment dat je ongesteld bent. De meeste meisjes worden rond hun dertiende ongesteld. Sommigen wat vroeger, anderen wat later. Jij bent nog maar tien, nog niet eens elf. Het is dus helemaal niet raar dat je nog niet ongesteld bent. Je maagdenvlies heeft ook niets te maken met je menstruatie. Het is zeker niet zo dat als je maagdenvlies β€˜breekt’, er dan opeens bloed vrijkomt. Sterker nog, het maagdenvlies is niet meer dan een randje weefsel dat een beetje kan inscheuren als het voor het eerst uitgerekt wordt. Dat kan dan een beetje bloeden, maar het is iets anders dan menstruatiebloed. Waarom wil je eigenlijk zo graag ongesteld worden? Zo leuk is het niet om elke maand last te hebben van buikpijn en bloedverlies. Als je over een aantal jaren Γ©cht volwassen bent, zul je je vast en zeker afvragen waarom je eigenlijk zo graag ongesteld wilde worden.

Lees ook: Voor de eerste keer ongesteld, wat nu?