Ik heb een probleempje: mijn tepels zijn niet te zien, ze zitten in mijn borsten ‘verstopt’. Mijn moeder zei dat ze dat vroeger ook had en dat wij, de kinderen, ze eruit hebben gezogen.

Maar ik kan toch niet wachten tot mijn kinderen ze er bij de borstvoeding uit zuigen? Met gym heb ik gekeken of meer kinderen dit hebben, maar dat is niet zo. Ik schaam me hier best wel een beetje voor. Kunnen jullie me helpen? Meisje (12)

Je bent pas 12 jaar oud. Dat betekent dat je borsten nog volop in ontwikkeling zijn en nog lang niet zijn uitgegroeid. Grote kans dat je tepels alsnog tevoorschijn komen. Meestal gebeurt dat trouwens alleen als je het koud hebt of als je opgewonden bent. Ook ‘gewone’ tepels zijn over het algemeen redelijk glad. Je moeder maakte waarschijnlijk een grapje toen ze zei dat haar kinderen haar tepels eruit hadden gezogen. Zuigen helpt namelijk niet. De vorm van je tepels kun je niet zomaar veranderen. Soms helpt het om je tepels te stimuleren met wisseldouches (afwisselend warm en koud water). Maar maak je er in elk geval nu nog niet al te veel zorgen over, grote kans dat het allemaal vanzelf in orde komt!