Gisteren heeft mijn moeder me verteld dat ik naar de dokter moet. Ze vertelde dat ik een inwendig onderzoek moet krijgen. Ik snap echt niet waarom. Ik ben nog niet ongesteld (al zou ik dat wel willen). Ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb wat opgezocht over inwendige onderzoeken. Daar las ik dat ze met een eendenbek (zo’n ding) in je vagina gaan.

Of de dokter met twee vingers. Ik krijg als ik me bevredig nooit twee vingers naar binnen, ook al ontspan ik me. Wat kan ik nou verwachten? Ik zit iedere dag in spanning ook al is het pas over drie maanden, maar iedere dag is het weer een dagje dichterbij. Ik vertrouw de dokter wel en die heeft me ook al eens naakt gezien, dus daar ligt het niet aan. Toch ben ik heel zenuwachtig. Please vertel me hoe het ongeveer voelt. En weten jullie misschien waarom ik dit onderzoek moet doen? Een bangerik

Waarom je dat onderzoek moet doen, kan alleen je moeder je vertellen. En dat moet je ook zeker vragen. Je hebt het recht om te weten wat er met jouw lichaam aan de hand is. Een inwendig of vaginaal onderzoek is nooit een pretje, maar het is ook niet iets waar je bang voor hoeft te zijn. Het klopt inderdaad dat de dokter met een of twee vingers in je vagina gaat, maar je hoeft niet bang te zijn dat het niet past. Om te beginnen heeft de dokter gladde handschoenen aan waardoor het gemakkelijker gaat. Bovendien lig jij met je benen in speciale steunen waardoor je vagina beter bereikbaar is. Door tegelijkertijd met zijn andere hand op je buik te duwen, kan hij de vorm en de grootte van je baarmoeder, eileiders en eierstokken controleren. De dokter gebruikt eventueel ook een speculum (eendenbek) om je vagina wat verder open te houden, zodat hij de binnenkant van de vagina en de baarmoederhals kan bekijken. Zo’n inwendig onderzoek is niet pijnlijk, maar het is ook niet zo dat je er helemaal niks van voelt. Het voelt vooral vervelend. Het helpt als je je zoveel mogelijk ontspant en rustig blijft liggen. En zeg het vooral tegen je arts als het je eerste keer is of als je echt heel erg bang bent. Dan wordt er echt zo voorzichtig mogelijk gedaan. 

Lees ook: GIRLZ Talk – Bultjes na het scheren