Ik vind het altijd heel erg naar dat ik zo klein ben. Ik ben nu bijna 13 en ik ben 1.52 m terwijl mijn vriendinnen al 1.70 m zijn of zo. Zelfs met hakken aan lijk ik erg klein.

Als ik lang in de spiegel kijk, zie ik dat het alleen mijn benen zijn, die hebben wel heupen en zo, maar zijn megaklein en dat ziet er echt niet uit… Ik wil helemaal niet zo klein zijn! Help me alsjeblieft! Is er niks waardoor ik sneller groei, of dat ik misschien langer word dan dit? Ik weet niet of ik mijn groeispurt al gehad hebt, maar ik denk het niet. En ik las laatst op internet dat die stopt na je eerste menstruatie! Maar dat betekent dat ik nooit langer word of zo. Is dat zo? Ik vind het ieder geval vreselijk om zo klein te zijn.Een kleine meid

1.52 m als je 13 jaar bent is helemaal niet klein hoor. Het lijkt er eerder op dat jouw vriendinnen lang zijn voor hun leeftijd. 1.70 m is al gauw de gemiddelde lengte van een volwassen vrouw. Het is ook niet zo dat je geen groeispurt meer kunt krijgen als je al ongesteld bent geweest. Rond de leeftijd waarop je je eerste menstruatie krijgt, krijgen veel meisjes een groeispurt. Maar dat geldt niet voor Γ‘lle meisjes en het betekent zeker niet dat er iets mis is met je. Kijk eens naar je vader en moeder. Hoe lang zijn zij? Er is een heel eenvoudig sommetje om uit te rekenen hoe lang jij dan wordt. Neem de lengte van beide ouders, tel die bij elkaar op, deel die uitkomst door 2 en trek daar 2 cm vanaf. Dat is theoretisch gezien de lengte die jij zou kunnen krijgen. Maar ook hier geldt: de uitzondering bevestigt de regel. Wacht gewoon rustig af, jouw groeispurt komt nog wel!