Ik heb de laatste tijd erg veel last van chagrijnigheid, een verdrietig gevoel, hoofdpijn en buikpijn. Ik weet dat dit bij mijn leeftijd hoort (rond de 13 jaar), maar ik vind dit echt heel vervelend.

Ik ben nog niet ongesteld geweest, maar je krijgt dit soort verschijnselen toch altijd voordat je ongesteld wordt? Tenminste, dat heb ik gehoord. Maar als ik onverwachts ongesteld word en ik heb geen spullen daarvoor bij me, wat dan? Als ik het nu alvast ga meenemen en vriendinnen vragen of ik het ben en ik zeg nee, dan lijkt het ook net alsof ik er stoer mee wil doen. Maar ik ben gewoon bang voor de gevolgen! Kunnen jullie me helpen en weten jullie ook iets tegen dat chagrijnige en verdrietige gevoel? Alvast bedankt! Anoniem

Veel vrouwen hebben inderdaad in de week voordat ze ongesteld worden of tijdens de eerste dagen van hun menstruatie een periode waarin ze zich minder goed voelen, sneller geΓ―rriteerd zijn en last hebben van hoofdpijn, buikpijn of andere pijntjes. Dat duurt meestal maar een paar dagen. Of dat bij jou ook de reden is waarom je daar last van hebt, is nog maar de vraag. Op jouw leeftijd kun je inderdaad elk moment ongesteld worden, maar dat wil niet zeggen dat je nu al last moet hebben van pijntjes en humeurige buien. Waarschijnlijk heeft dat toch meer te maken met hoe je je die dag voelt en bijvoorbeeld wat je hebt gegeten. Het is trouwens niet β€˜stoer doen’ als je voor de zekerheid een maandverbandje in je tas doet. Dat is alleen maar handig! Voor jezelf, als het je plotseling overkomt, maar ook voor je vriendinnen, als zij het zijn vergeten. En wat betreft dat chagrijnige en verdrietige gevoel: ga leuke dingen doen met je vriendinnen, sporten of op een andere manier actief bezig zijn. Daardoor voel je je snel beter!

Lees ook: Tips tegen een slecht humeur