ouders ontmoet verliefd aangereden en stierf zweethanden incontinent

Talk: ‘Ik heb last van zweethanden’

Ik ben 14 en ik schrijf deze brief omdat ik altijd last heb van zweethanden. Soms heb ik het niet, maar als ik er aan denk krijg ik ze opeens.

Vooral als ik er aan denk, krijg ik zweethanden

Ik ben 14 en ik schrijf deze brief omdat ik altijd last heb van zweethanden. Soms heb ik het niet, maar als ik er aan denk krijg ik ze opeens. Sommige mensen trekken zich er niks van aan zoals mijn beste vriendin en een vriendin op school, maar voor de rest reageren mensen altijd met een vies gezicht. Het voelt misschien wel vies, maar het stinkt niet of zo, het is alleen maar vochtig. Ik wil gewoon van mijn zweethanden af!

Ik ben een paar jaar geleden al bij een homeopathische arts geweest. Toen kreeg ik speciale pilletjes maar die hebben helemaal niks geholpen. Ik was mijn handen ook regelmatig of ik houd ze even onder de kraan, dan gaat het meestal wel weg. Maar ik heb niet altijd een kraan bij de hand. En als ik met mijn handen ga wapperen of zo dan stopt het soms, maar het komt ook snel weer terug. Vooral als het erg warm is heb ik er veel last van. Weten jullie een manier om van mijn zweethanden af te komen? Ik hoop echt dat jullie iets weten, want het is heel vervelend.

Anoniem

De zweetkliertjes in je hand horen bij de zogeheten eccriene zweetklieren.

Die zitten over het hele lichaam en zorgen ervoor dat de lichaamstemperatuur op peil blijft. Ze gaan harder werken als je ziek bent en koorts hebt. De eccriene zweetkliertjes in je handpalmen worden vooral actief als je zenuwachtig of gespannen bent. Dat is de reden waarom veel mensen last krijgen van zweethanden als ze iets spannends moeten doen, bijvoorbeeld een examen. Als je vaak last hebt van spanningen, kunnen zweethanden een probleem worden. Zeker als mensen er dan ook nog eens vervelende opmerkingen over maken. Daardoor word je bij een volgende ontmoeting bang dat er weer zoiets vervelends gebeurt waardoor je nog sneller gaat zweten.

In sommige gevallen is de oorzaak van zweethanden lichamelijk, bijvoorbeeld het gevolg van een bepaalde ziekte of aangeboren afwijking. Wat bij jou aan de hand is, is moeilijk te beoordelen. Ga daarom toch eens naar je huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog (huidspecialist). Die kan bekijken wat jouw probleem is en je eventueel iets voorschrijven waardoor het transpireren minder wordt. Als het niets lichamelijks is, dan zou je kunnen denken aan een cursus of therapie die je helpt bij het verminderen van spanningen. Ook daarbij kan je huisarts je adviseren.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij ook wel eens last van zweethanden?

  • ariana_grande_fan
    ariana_grande_fan
    Reactie: ?
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen