Ik ben een meisje van 12 jaar en ik heb een vraagje: ik ben nu al 2 weken heel erg lastig en vervelend. Ik maak constant ruzie met mijn ouders en als iemand naar mij wijst, word ik al boos.

Zou dat kunnen betekenen dat ik binnenkort ongesteld ga worden? Ik vind het namelijk helemaal niet leuk om zo vervelend te zijn. Anoniem

Rond je menstruatie kun je inderdaad wat humeuriger zijn dan in andere weken. Maar om jouw gedrag twee weken lang goed te praten met ‘menstruatiehumeur’ gaat iets te ver. Het zal een combinatie zijn van hormonen en andere dingen waardoor je niet lekker in je vel zit, zoals stress, ruzies of misschien wel een griep die je onder de leden hebt. De hormoonschommelingen in de puberteit kunnen ook zorgen voor sneller wisselende stemmingen. Daar is niet veel aan te doen, al kun je natuurlijk wel zelf je best doen om ruzies te voorkomen. Zeg het tegen je ouders als je humeurig bent, dan kunnen ze daar rekening mee houden. En tel echt even tot tien voordat begint te praten en te mopperen. Het is een cliché, maar het helpt wel.