Ik heb zelf wat vraagjes. Willen jullie die please beantwoorden? Ik ben 13 jaar en ik ben al meer dan twee weken over tijd. Ik kan niet zwanger zijn, want ik ben nog niet seksueel actief.

Maar wil echt niet naar de huisarts! Willen jullie me alsjeblieft helpen? Of kan het zijn dat ik nooit meer kinderen kan krijgen? Of kun je toch zwanger zijn zonder dat je het hoeft te doen? Please help me! Alvast bedankt. Een niet-ongesteld meisje

Geen paniek! Als je geen seks hebt gehad, hoef je niet bang te zijn dat je zwanger bent. En als je even niet ongesteld wordt, betekent dat niet dat je nooit meer kinderen kunt krijgen. Als je begint met menstrueren, ben je vaak nog heel onregelmatig ongesteld. Er kan dan soms wel een paar maanden tussen twee menstruaties zitten. Dat is vooral lastig omdat je nooit precies weet wanneer je ongesteld bent, maar meer ook niet. Na verloop van tijd komt er vanzelf meer regelmaat in de periode tussen je menstruaties. Als je vindt dat het te lang duurt of je krijgt in de tussentijd een vriendje waarmee je seks hebt, dan is het verstandig om de pil te gaan gebruiken. Die beschermt je niet alleen tegen een ongewenste zwangerschap, maar zorgt er ook voor dat je regelmatig ongesteld wordt. Maar nogmaals, er is geen reden om je ergens zorgen over te maken.