Jullie blad is top! Ik zit met een probleempje. Ik ben nu een halfjaar ongesteld (ik ben 14) en het is nog steeds niet helemaal regelmatig.

Steeds ben ik 3 of 4 weken na de laatste dag dat ik ongesteld was weer ongesteld. Is dat normaal? Over twee weken gaan wij met school zwemmen. Ik heb nog nooit een tampon in gehad. Zal ik een tampon in proberen te doen en dan gaan zwemmen? Helpt dat? En als ik nou nog niet ongesteld ben als we gaan zwemmen? Zal ik dan van tevoren voor de zekerheid een tampon indoen of kan je in het water niet ongesteld worden? Hopelijk kunnen jullie mij helpen! Een stiertje

De gemiddelde menstruatiecyclus ligt rond de 28 dagen, geteld vanaf de éérste dag van je menstruatie. Dat betekent dus als je bijvoorbeeld op de 20e ongesteld bent geworden, dat je de volgende menstruatie de maand daarop rond de 17e kunt verwachten. In het eerste jaar kan je menstruatie nog wat onregelmatig zijn, maar met 3 of 4 weken zit jij toch redelijk op schema. Je weet dan ook hoe groot de kans is dat je ongesteld bent als je met school gaat zwemmen. De kans dat je in het water ongesteld wordt is heel klein, want uit onderzoek is gebleken dat er geen bloed vrijkomt in het water. Maar als je tampons kunt gebruiken, geeft dat natuurlijk altijd een veiliger gevoel dan zonder. Als je toch bang bent dat je in het water ongesteld wordt – die kans is echt heel klein – kun je inderdaad voor de zekerheid een tampon indoen, maar vergeet niet die direct na het zwemmen weer te verwijderen.