Ik heb wat vragen over ongesteld zijn en ik hoop dat jullie me kunnen helpen. 1. Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie? 2. Als je neukt terwijl je ongesteld bent, kun je toch zwanger worden? En stopt de menstruatie dan als je zwanger word? 3. Als je aan de pil bent, en je slaat de stopweek meer dan 1 keer over, is dat dan schadelijk?Visje

 

1) Gemiddeld verlies je 30 tot 40 ml bloed als je ongesteld bent, het meeste tijdens de eerste 2 of 3 dagen. Als je meer dan 80 ml bloedverlies hebt, spreekt men van abnormaal bloedverlies.

2) Als je ongesteld bent, is de kans dat je zwanger wordt héél klein. Je menstruatie kan dus ook niet plotseling stoppen. Wel kun je altijd – ongesteld of niet – een soa oplopen. Zorg er dus voor dat je altijd goed beschermd bent!

3) De stopweek van de pil is ingebouwd om de natuurlijke cyclus van de vrouw zo veel mogelijk na te bootsen, maar omdat de pil de eisprong onderdrukt, hoef je in principe ook niet ongesteld te worden. Je kunt dus zonder problemen de stopweek overslaan. Het enige grote nadeel is dat je op die manier ook niet weet of er misschien iets mis is gegaan met de bescherming van de pil. Doordat je niet ongesteld wordt, weet je ook niet of je per ongeluk toch zwanger bent geworden. Daarom is het toch verstandig om af en toe een stopweek in te lassen.