Ik ben 15 en lijd aan een enorm overgewicht. Ik ben 1,68 lang en weeg meer dan 80 kilo. Ik vind dit heel erg en ik probeer al jaren af te vallen.

Mensen om me heen zeggen dat ik het moet accepteren omdat mijn familie ook dik is, maar dat wil ik niet. Ik eet veel minder dan andere kinderen en toch kom ik steeds aan. Ik weet dat het niet normaal is, maar mijn huisarts doet er niks aan. Ik voel me erg ongelukkig en ik heb geen vriendinnen. Steenbok

Bij een body mass index vanaf 29 is er sprake van obesitas, dat is ernstig overgewicht met risico’s voor je gezondheid. Jij zit daarboven. Dat betekent dat je problemen kunt krijgen met je voeten, knieΓ«n, benen en rug en last kunt krijgen van kortademigheid, hoge bloeddruk en hoofdpijn. Uit onderzoek is gebleken dat volwassenen die als kind overgewicht hadden, een hogere sterfkans hebben omdat ze sneller te maken krijgen met zaken als een te hoge bloeddruk, hart- of vaatziekten of suikerziekte met kans op blijvende schade aan ogen, nieren, hart en vaten. Als jouw hele familie dik is, zouden mensen uit je omgeving je juist moeten stimuleren omdat ze weten wat jou te wachten staat. Neem zelf het initiatief en ga naar je huisarts voor een verwijzing naar een diΓ«tiste. Laat je niet wegsturen, maar vraag om hulp. Je zegt zelf al dat je heel ongelukkig bent vanwege je overgewicht. Dat is reden genoeg om er wat aan te doen. Ga ervoor, het gaat om jouw leven en jouw toekomst!

Lees ook: 10 redenen om meer water te drinken