Ik ben 15 jaar en ik heb al vanaf m’n elfde het gevoel dat mijn ene been langer is dan het andere. Andere mensen zien het niet, maar ik voel het wel. Als de grond nat is, wordt mijn ene broekspijp natter dan de andere en meestal is één broekspijp helemaal versleten aan de onderkant en de andere helemaal niet.

Soms heb ik groeipijn in mijn langere been, al denkt mijn vader dat groeipijn misschien helemaal niet bestaat. Is dat zo, want ik word er erg verdrietig van als ik groeipijn heb in mijn langere been en niet in mijn kortere been. Ik ben erg bang dat ik later mank ga lopen. Is er iets wat ik kan doen zodat dat andere been ook weer gaat groeien? Anoniem

Groeipijn is iets dat echt bestaat. Ongeveer 10% van de kinderen tussen de 4 en 14 jaar heeft er last van. Dat komt doordat de botten soms sneller groeien dan de spieren. Daardoor zijn de spieren even te kort en dat doet pijn. Gelukkig herstelt je lichaam dit vanzelf en ‘groei’ je er letterlijk en figuurlijk overheen. Wat betreft je benen; het is slim om daar eens naar te laten kijken door de dokter. Het kan zijn dat het verschil tijdens de groei vanzelf kleiner wordt, maar het kan ook blijvend zijn. Welke oplossingen daarvoor bestaan, zal een arts moeten beoordelen. Als je er te lang mee blijft rondlopen, kun je later last krijgen van je gewrichten, zoals knieën en heupen. Ga dus gewoon even naar je huisarts. Als het nodig is, verwijst hij je door naar de juiste specialist.