Ik ben vijftien jaar en heb er al, voor zover ik weet, vanaf m’n elfde last van dat mijn ene been langer is dan het andere.

Andere mensen zien dit niet, maar ik voel het wel. Als de grond nat is, wordt mijn ene broekspijp natter dan de andere en meestal is één broekspijp helemaal versleten aan de onderkant en de andere kant helemaal niet. Soms heb ik groeipijn aan mijn langere been. Mijn vader denkt dat groeipijn misschien helemaal niet bestaat. Is dat zo, want ik word er erg verdrietig van als ik groeipijn heb aan mijn langere been en niet aan mijn kortere been. Ik ben erg bang dat ik later mank ga lopen. Is er iets wat ik kan doen zodat dat andere been ook weer gaat groeien?
Anoniem

Zeg maar tegen je vader: groeipijn bestaat weldegelijk. Ongeveer tien procent van de kinderen tussen de vier en veertien jaar heeft er last van. Dat komt doordat de botten soms sneller groeien dan de spieren. Daardoor zijn de spieren te kort en dat doet pijn. Gelukkig herstelt je lichaam dit vanzelf en groei je er letterlijk en figuurlijk overheen. Wat betreft je benen, het is toch slim om daar eens naar te laten kijken door een dokter. Het kan zijn dat het verschil tijdens de groei vanzelf kleiner wordt, maar het kan ook blijvend zijn. Welke oplossingen daarvoor bestaan, dat zal een arts moeten beoordelen. Als je er te lang mee blijft rondlopen, kun je later last krijgen van je gewrichten zoals knieën en heupen of van een rug die scheef groeit. Ga dus zeker naar je huisarts. Als het nodig is, verwijst hij je door naar de juiste specialist.