Ik heb een klein ‘probleempje’. Ik ben niet echt tevreden met mijn uiterlijk op dit moment, maar ik heb ook geen idee hoe ik er dan wel uit wil zien. Ik heb ook heel vaak een idool en dan wil ik er net zoals mijn idool uitzien.

Maar ik wissel helaas sneller van idool dan dat ik van uiterlijk kan wisselen. Ik zou zo graag willen dat ik één look had waarmee ik heel lang tevreden zou zijn. Sommige mensen zeggen dat ik mezelf gewoon moet accepteren zoals ik ben en niet steeds een idool moet hebben. Maar ik vind mijn eigen haarkleur en kapsel heel saai. Hebben jullie een tip voor mij? Ik hoor het graag! En dan heb ik nog een ‘probleem’. Ik ben eigenlijk helemaal niet tevreden met mezelf, want ik ben ook niet tevreden met mijn persoonlijkheid. Ik ben heel rustig, zeg heel weinig en durf niet te zingen en te dansen. Erg spontaan ben ik dus niet. Mensen vinden mij daardoor erg saai. En als dat nou een of twee mensen waren, maar ik heb nu onderhand het idee dat negentig procent van de bevolking mij saai vindt… Ik heb ook superweinig vriendinnen terwijl ik er zo verschrikkelijk graag meer zou willen hebben. En met die vriendinnen bedoel ik vriendinnen op school en niet op van die vage clubjes, want meestal maak ik daar ook weinig vriendinnen. E.C

Je uiterlijk is niet zo moeilijk: een ander kapsel, een kleurtje in je haar, nieuwe make-up, andere kledingcombinaties… Je bent niet verplicht om altijd één kapsel te hebben dat goed bij je past. Er is niks mis mee om regelmatig iets anders te doen. De ene keer zal het beter uitpakken dan de andere keer, maar dat is het risico en tegelijkertijd ook het leuke van veranderen. Uit het tweede deel van je brief blijkt dat jouw probleem groter is. Het gaat niet om de kleur van je haar of je uiterlijk, je bent gewoon niet tevreden met jezelf. En dan hebben al die mensen die zeggen dat je tevreden moet zijn met jezelf, gelijk. Als je goed over jezelf denkt, straal je dat uit en vinden mensen je ook leuker. Denk je negatief over jezelf, dan zullen anderen je ook minder snel leuk vinden. Ga dus eens voor de spiegel staan en kijk naar alle dingen die wél goed zijn aan jezelf. Kijk ook eens naar je karakter en maak een lijst met dingen die jij positief vindt. Vraag ook aan je ouders, familie en vriendinnen wat ze leuk aan jou vinden. Je zult zien dat die lijst dan behoorlijk lang wordt. En als je dan weer een keer niet tevreden bent over jezelf, pak je die lijst erbij en kijk je naar alle goede dingen. Dan wordt het leven vanzelf weer leuker!