Ik heb een vraag die eigenlijk niet over mij gaat, maar over een vriendin. Ik en een paar andere vriendinnen van mij vinden dat ze de laatste tijd erg raar doet.

Ze eet niks in de pauzes op school en als we aan het einde van de schooltijd vragen of ze wel wat heeft gegeten zegt ze ja terwijl we haar niks hebben zien eten. Ze heeft ook heel blauwe vingertoppen en na een oefening op school had zij daar als enige van de klas blauwe plekken van gekregen. Ze moest zelfs huilen omdat het zoveel pijn deed. Vanmiddag zat ik naast haar en hoorde ik haar maag knorren. Ik zei: ‘Wow, is dat jouw maag, heb je zo’n honger?’ En toen zei ze: ‘Nee, ik hoef echt niks te eten, ik heb geen honger.’ Wij vinden al deze dingen nogal raar, daarom hebben wij ook om een afspraak gevraagd bij onze schooldokter, maar het duurt nog wel even voordat wij die afspraak met haar hebben. Maar wij wilden toch al graag weten of onze vriendin wel gezond is en of wij haar kunnen helpen. Vriendinnen die zich zorgen maken om een vriendin

Of er inderdaad iets aan de hand is met jullie vriendin, is op deze manier niet te beoordelen. Een knorrende maag hoeft niet te betekenen dat ze honger heeft. Ze eet op school niet, maar jullie weten niet wat ze thuis eet. En ook blauwe vingertoppen en blauwe plekken hoeven niets te betekenen. Maar het kan natuurlijk ook heel goed zijn dat er wél iets aan de hand is. Dan zijn jullie vermoedens juist. Daarom is dat wat jullie tot nu toe hebben gedaan heel goed. Jullie maken je zorgen over de gezondheid van jullie vriendin en daarom zijn jullie naar de schoolarts gestapt. Zij kan haar laten komen en onderzoeken. Als er dan inderdaad iets aan de hand is, zal ze ook maatregelen nemen. Wacht dus rustig af tot die afspraak met de schoolarts. Die vriendin mag trouwens heel blij zijn dat ze jullie als vriendinnen heeft. Jullie letten niet alleen goed op haar, maar durven er ook iets aan te doen!