Ik heb een heel erg beschamend probleem. Ik ben een meisje van 13 jaar en ik plas nog in mijn broek! Dat komt vooral omdat ik geen zin heb om naar de wc te gaan en denk dat ik het nog wel even kan ophouden.

Ik heb gehoord dat je een blaasontsteking kunt krijgen als je je plas te lang ophoudt, en heb dat dan ook al een keer gehad. Mijn ouders weten het ook, maar ze weten niet wat je ertegen kunt doen. Ze proberen me dus wel te helpen. Weten jullie misschien een manier waardoor ik wΓ©l op tijd naar de wc ga? IkΒ heb er erg veel moeite mee en ook bij gym op school is het vervelend. Bedankt alvast! H. (13)

Als jouw probleem echt wordt veroorzaakt omdat je te laat naar de wc gaat, dan zul je er dus voor moeten zorgen dat je wel op tijd gaat. Wen jezelf aan om op bepaalde momenten naar de wc te gaan, of je nou het gevoel hebt dat je moet of niet. Voordat je gaat gymmen bijvoorbeeld, tijdens de pauzes op school en voordat je gaat slapen. Vaste momenten, elke dag opnieuw. Je zult zien dat er, als je eenmaal op het toilet zit, toch wel iets uit komt. Op die manier leer je je blaas ook om te plassen op de momenten waarop jij dat wilt en niet op het moment dat je blaas zelf aangeeft dat-ie vol is en je dus niet meer je plas op kunt houden.