Ik ben een meisje van 14 jaar en ik heb heel veel puistjes op mijn bovenbenen. Ik heb dit al vanaf mijn twaalfde en schaam me er heel erg voor. Weten jullie wat ik hier tegen kan doen?

En ik heb nog een vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik geen nagels meer bijt? Als ik er speciale nagellak op heb gedaan, bijt ik er gewoon doorheen. Ikkuh

Zonlicht en lucht zijn de beste remedie tegen puistjes. Je benen hebben natuurlijk de hele winter ‘opgesloten’ gezeten in lange broeken en maillots en geen straaltje zonlicht gezien, en dat zorgt over het algemeen voor meer puistjes. Daarnaast hoort het ook wel een beetje bij de puberteit. Je talgklieren draaien overuren waardoor je huid sneller vet wordt en er dus ook sneller puistjes ontstaan. Laat je benen regelmatig ‘luchten’, bijvoorbeeld door thuis met blote benen te lopen en ’s nachts zonder lange pyjamabroek te slapen. Een zonnebankkuurtje wil ook nog wel eens helpen bij de bestrijding van puistjes en je krijgt er nog een leuk kleurtje van ook. Nu je nagels. Je zegt dat speciale vieze nagellak niet helpt. Helaas blijft er dan nog maar weinig over om je van het bijten af te helpen. Zelfdiscipline, daar moet je het van hebben. Wees streng voor jezelf. Kun je dat niet dan zou je handschoenen aan kunnen trekken of pleisters op je vingers kunnen doen, al ziet dit laatste er niet zo prettig uit. Let even op wanneer je het meest bijt en probeer op die momenten op een andere manier afleiding te zoeken, bijvoorbeeld door op een worteltje of een stokje zoethout te kauwen.