Een paar weken geleden werd me een sigaret aangeboden. Ik ben 12 en aan het puberen. Ik wilde het heel graag een keer proberen, maar was bang verslaafd te worden.

Ik heb aan mijn ouders verteld dat ik het een keer wil proberen en zij waren verbaasd, wat ik dus helemaal niet had verwacht. Zeker niet van mijn moeder, want zij heeft vroeger ook gerookt. Iedere puber wil toch wel een keer roken? Kun je van één sigaret al verslaafd worden? Bang Stiertje

Waarschijnlijk vind je die eerste sigaret vooral heel erg vies. Misschien word je er zelfs een beetje duizelig of misselijk van. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je na één sigaret al meteen verslaafd bent. Dikke kans dat je het liever nooit meer doet. Het wordt pas gevaarlijker als je wilt ‘meedoen’ en het roken doorzet terwijl je het niet lekker vindt. Dan komt er vanzelf een moment waarop je sigaretten lekker gaat vinden en dan ligt de verslaving wel op de loer. Gek dat je ouders zo raar op je openheid reageerden, ze zouden blij moeten zijn dat je eerlijk vertelt dat je wilt roken.