Het begon als een grapje. Ik was melig en niet helemaal helder meer. Ik heb toen voor het eerst gerookt. Het was aan de ene kant walgelijk, maar aan de andere kant voelde ik me er goed door.

Een paar weken later ging het uit met mijn vriendje en kreeg ik heel veel ruzie thuis. Ik ben toen weer gaan roken, maar mijn ouders weten dit nog niet. Moet ik het ze vertellen? Alleen mijn beste vrienden weten dat ik rook. Ze zijn er niet blij mee, maar ze zien dat ik me daarna beter voel dus ze laten me mijn gang gaan. Ik ben laatst thuis geslagen, daarna is het roken helemaal uit de hand gelopen. Ik wil stoppen want ik verkloot mijn hele leven ermee, maar hoe? Een bang meisje

Je hebt een aantal leuke excuses bedacht om te verklaren waarom je bent gaan roken; je was melig, je vriendje maakte het uit, je had ruzie thuis… Als je rookt voel je je beter, zeg je. Maar van roken voel je je niet beter. Nicotine verandert niets aan de gemoedstoestand. Dat is iets wat je jezelf wijsmaakt. Het enige dat nicotine doet is er voor zorgen dat je je minder goed voelt als je nΓ­et rookt. Ooit gehoord van iemand die volop aan het genieten was van een β€˜nicotineroes’? Nou dan! Je rookt nog niet zo lang, dus is het niet zo heel moeilijk om te stoppen. De beste manier: gooi je sigaretten weg en rook niet meer. Zeg tegen je vrienden dat je bent gestopt en vraag hen of ze je willen helpen als je trek krijgt in een sigaret of als je door iemand anders in de verleiding wordt gebracht. Kijk ondertussen op de tientallen sites die gaan over stoppen met roken. Kijk bijvoorbeeld op stoppenmetroken.pagina.nl, daar staan een heleboel sites bij elkaar. Dan heb je meteen je andere probleem opgelost; je hoeft het niet tegen je ouders te zeggen!