Ik heb een paar kleine vragen. Ik heb scoliose (mijn rug groeit in een s-vorm) en ik zal hiervoor naar de kinesist moeten gaan. Maar ik heb ook heel vaak pijn aan mijn onderrug en mijn nek als ik recht probeer te zitten.

Soms als ik heel diep inadem heb ik pijn aan de rechterkant van mijn borstkas. Kan dat door de scoliose zijn? Mijn rug is aan de onderkant 13.5 graden gebogen en aan de bovenkant iets in de 16 of 17 graden. Is dat erg? Je ziet het niet met het blote oog, daar ben ik al blij om. Ik ben er eigenlijk niet zo gerust op en ik ben bang dat ik misschien een korset zal moeten dragen. Ze zeggen dat dat heel veel pijn doet. Is dat ook zo? Ik hoop dat dit er in komt, want ik zit er echt mee.
Vele groetjes, Amber (14)

Bij scoliose groeit je rug inderdaad niet recht. Maar of dat blijvend is en wat eraan kan worden gedaan, kan alleen een fysiotherapeut of specialist (kinesist) zeggen. Die kan je ook vertellen of de pijn die je voelt met de scoliose te maken heeft. Scoliose is iets dat bij veel kinderen in de puberteit voorkomt. Als je er op tijd bij bent, kun je verdere schade voorkomen door de groei een beetje bij te sturen. Soms helpt het om een poosje steunzolen te dragen zodat je rug vanzelf in de juiste richting wordt gestuurd. Als het echt heel erg is, kan de specialist je een korset voorschrijven, maar dat is lang niet altijd nodig. Een korset is ook niet pijnlijk, hooguit lastig omdat je het elke dag moet dragen. Wacht gewoon rustig af wat de kinesist te melden heeft.