Bijna elke avond lig ik urenlang wakker. Ik kan maar niet in slaap komen. En ’s morgens kom ik mijn bed niet uit. Als de wekker gaat, lijkt het alsof het nog midden in de nacht is.

Doordat ik zo weinig slaap, voel ik me de hele dag belabberd. Echte problemen heb ik niet. Met mijn ouders kan ik het goed vinden, ik heb leuke vrienden en vriendinnen en ook school gaat goed. Wat is er met me aan de hand? Anoniem

Je hebt ochtendmensen en avondmensen. Waarschijnlijk hoor jij bij de laatste groep, en ben je juist ’s avonds op je best. Dat is lastig als je ’s ochtends weer op tijd eruit moet. Probeer toch op tijd naar bed te gaan zodat je went aan een vast ritme. Als je elke avond op dezelfde tijd gaat slapen, wordt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Het helpt ook als je voor het naar bed gaan nog even iets actiefs doet, een wandelingetje maken bijvoorbeeld. Als het echt niet lukt om in slaap te komen, stap dan uit bed en doe een halfuurtje iets anders. Drink bijvoorbeeld een glas warme melk met honing of een kopje kruidenthee. Er bestaan speciale theesoorten die je helpen om de slaap te vatten. Je kunt ook een lekker ontspannend bad nemen met lavendelolie. Kijk in ieder geval niet naar een spannende film want daarvan word je juist wakkerder.

Lees ook: Help! Ik kan niet in slaap komen