Ik zit met een groot probleem en soms raak ik erdoor overstuur. Ik heb namelijk al lange tijd last van een slechte adem. Zelf merk ik er eigenlijk niks van, maar mijn omgeving wel.

Ze zeggen er niks van, alleen mijn broertje. Ik durf hierdoor niet met een jongen te tongen. Ik poets vier keer per dag mijn tanden, eet kauwgom en gebruik mondwater, maar het helpt niet echt. Gaat het vanzelf weer weg? Ik heb ook gezocht naar een tongschraper, maar die kan ik nergens vinden. Help me alsjeblieft, want zo kan het niet langer doorgaan. Oh ja, zijn er bepaalde dingen die ik niet mag eten en drinken? Ik heb namelijk gelezen dat je geen melk mag drinken omdat het dan erger wordt. Is dat zo?

Een slechte adem ofwel halitose kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van een ontsteking van je amandelen of van je tandvlees, aanslag op de tong of door een slechte mondhygiΓ«ne. Dat laatste is bij jou niet het geval, want je poetst je tanden vier keer per dag. In de meeste gevallen is aanslag op de tong de oorzaak. Op de tong, en dan vooral helemaal achteraan, zitten namelijk heel veel bacteriΓ«n. Die kun je weghalen met een tongschraper die te koop is bij de apotheek. Daarnaast bestaan er mondspoelmiddeltjes (Halita) die een slechte adem helpen te voorkomen. Ook die zijn te koop bij de apotheek. Zorg er daarnaast voor dat je ook de ruimtes tussen je tanden goed schoonmaakt. Gebruik daarvoor tandzijde, tandenstokers of speciale ragers. In principe mag je alles eten wat je wilt, maar knoflook, uien, alcohol en nicotine ruik je altijd. Als dit allemaal niet helpt, praat er dan eens met je tandarts of mondhygiΓ«niste over. Zij kunnen je vast en zeker verder helpen.