Ik vind mezelf erg dik. Ik ben 13 jaar, weeg 43 kilo en ben ongeveer 155 cm. Hoe kan ik zo gezond mogelijk afvallen en het snoep laten staan? Over een paar weken zijn er veel kennissen en familie jarig en kan ik niet opeens alle taart laten staan. Weten jullie een paar goede smoesjes of zo?

En hoe reken ik uit of ik te veel of te weinig weeg. Dat zou ik wel graag willen weten. Kunnen jullie me alsjeblieft helpen. Ik word echt gek van mezelf dat ik lekker dingen niet gewoon kan laten staan. K

Op www.voedingscentrum.nl kun je zelf je body mass index berekenen. Als je een BMI hebt tussen de 15 en 22, dan heb je een gezond gewicht. Minder dan 15 is te weinig, heb je meer dan 22, dan is er sprake van overgewicht. Jouw BMI is 17.9 en dat betekent dat je een prima en gezond gewicht hebt. Daar moet je vooral niets aan doen. Je mag dus best af en toe een stukje taart of een snoepje, dat kan helemaal geen kwaad. Als je nou echt het gevoel hebt dat je te veel aan het snoepen bent geweest, doe dan de volgende dag een ‘balansdag’. Dat is een dag waarop gewoon gezond eet en snoep en vette dingen laat staan. Ben je toch nog bang voor de komende verjaardagen? Nee zeggen mag altijd, hoor. Je kunt zeggen dat je nu even geen trek hebt of dat je je best doet om wat gezonder te leven… Daar zal niemand boos om worden.   

Lees ook: GIRLZ Report – Wegen op school