Ik bijt al vanaf mijn derde op mijn nagels. Ik heb al alles geprobeerd om te stoppen: ik heb pleisters op mijn vingers gedaan, ik heb mijn vingers in de mosterd gedoopt, ik het aan iedereen gezegd dat, als ze mij op mijn nagels zien bijten, ze moeten zeggen dat ik dat niet mag, maar het helpt niet.

Mijn oma heeft een tijdje geleden nog gezegd dat het vergif is. Is dat waar? Wat moet ik doen om te stoppen met nagelbijten? Stomme nagelbijter

Vergif is misschien een groot woord, maar nagelbijten is zeker niet gezond. Om te beginnen is het slecht voor je gebit dat sneller slijt van nagelbijten. Bovendien heb je een grotere kans op infectie omdat je het vuil en de bacteriën van je handen rechtstreeks in je mond stopt. En dan hebben we het nog niet over de wondjes aan je handen die kunnen gaan ontsteken. Op plekken waar je echt te veel hebt gebeten, kunnen zelfs eeltplekken ontstaan. Redenen genoeg om te stoppen dus. Maar het moeilijke van nagelbijten is dat het een gewoonte is die je moeilijk kunt afleren. Pleisters zien er niet mooi uit en je vingers in de mosterd is ook niet echt handig. Beter zijn dan de speciale nagelbijtvloeistoffen die lang op je vingers blijven zitten en echt héél vies smaken. Smeer het spulletje wel alleen op de bovenkant van je nagels want als het op je vingers zit, smaakt ook je boterham héél erg vies. Duur maar wel effectief: laat valse nagels aanbrengen bij een nagelstyliste. Die zijn zo hard dat je ze nauwelijks kapot bijt. Bovendien zul je het wel uit je hoofd laten om te gaan bijten als je opeens zulke mooie nagels hebt. Mocht je toch de behoefte hebben om weer te gaan bijten, zoek dan afleiding. Ga iets doen, stop kauwgom in je mond of pak een stressbal waar je stevig in kunt knijpen. Want uiteindelijk zul je toch zelf die nare gewoonte moeten afleren. 

Lees ook: 10 dingen die meiden die nagelbijten herkennen