Ik ben een meisje van vijftien jaar en ik heb een probleem waar ik al lang mee zit, maar ik durf er met niemand over te praten. Ik heb namelijk striae op mijn borsten, mijn dijen en billen.

Ik durf niet meer te zwemmen, want je ziet het en dan schaam ik me dood. Ik heb heel dikke dijen en ik weeg 61 kilo. Ik vind mezelf een erg lelijk meisje en te dik. Ik wil graag afvallen, maar ik weet dat het dan tot anorexia gaat leiden en daarom doe ik het niet. Kun je me alsjeblieft helpen of een tip geven.
Een zielig meisje

Striae ontstaat doordat het bindweefsel onder je huid scheurt. Het komt vaak voor tijdens de puberteit omdat je dan opeens heel snel groeit, maar het kan ook komen door hormonen of omdat je opeens heel snel dikker bent geworden. In het begin zijn de strepen roze of (paars)rood van kleur. Na verloop van tijd worden ze lichter en vervaagt de kleur. Dan vallen ze ook minder op. Er bestaan smeerseltjes die beweren dat striae verdwijnt, maar die hebben nauwelijks effect. Ook afvallen helpt niet, want de onderhuid herstelt niet en dus blijft de striae zichtbaar. Er is dus niets aan te doen. Maar troost je met de gedachte dat zelfs topmodellen striae hebben. Op foto’s wordt dat vakkundig weggewerkt, maar niemand heeft een perfecte huid. Kijk maar eens rond in het zwembad. Je zult zien dat je niet de enige bent. En als je dan toch niet durft: kies dan voor een bikinibroekje met pijpjes. Je dikke dijen kun je aanpakken met sporten. Daar wordt je huid ook steviger van en worden putjes en strepen minder zichtbaar. En van gezond eten krijg je echt geen anorexia hoor! Stop in ieder geval met al die negatieve gedachten. Als je blijft denken dat je lelijk bent, wordt het leven niet leuker.