Ik ben een meisje 17 en een jaar geleden ben ik gestopt met roken. Ik vond dit heel moeilijk omdat iedereen om mij heen nog rookte.

Zelfs mijn ouders rookten binnen. Maar toch heb ik het volgehouden. Maar nu mijn probleem, sinds ik ben gestopt met roken, ben ik erg aangekomen (10 kilo). Ik ben al bezig met afvallen, alleen het lukt niet erg. Ik eet al geen snoep en tussendoortjes meer. Maar doordat ik zoveel ben aangekomen heb ik nu striae op mijn benen gekregen. Ik voel me hier erg onzeker door. Ook omdat ik niet met vrienden naar het zwembad wil omdat ik niet in bikini durf. Het liefst trek ik een voetbalbroekje aan. Is er echt niks te doen tegen striae? Ik heb al Bio-Oil geprobeerd, maar dat werkte ook niet. En blijft het voor de rest van mijn leven zitten? Ik hoop dat dit erin mag! Ik zit er echt mee.  Anoniem

Het is in ieder geval heel dapper van je dat je bent gestopt met roken. Goed hoor! Gebruik datzelfde doorzettingsvermogen ook om die extra kilo’s kwijt te raken, dan heb je meer dan één reden om trots op jezelf te zijn. Gewoon een kwestie van opletten wat je eet en zorgen voor voldoende beweging. Dan merk je ook snel dat je conditie een stuk beter is geworden nu je niet meer rookt! Striae ontstaat als je te snel groeit. De huid kan het tempo niet bijhouden en er ontstaan scheurtjes in het bindweefsel. Je kunt ze inderdaad krijgen als je in korte tijd dikker bent geworden (bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap), maar veel vrouwen hebben ook striae op hun borsten, billen of bovenbenen. En daarvoor hoef je echt niet extreem dik te zijn. Ook slanke vrouwen kunnen er last van hebben. Troost je met de gedachte dat de striemen na verloop van tijd minder zichtbaar worden. In het begin zijn ze paarsrood van kleur, later worden ze wit. Als je de huid soepel houdt met een crème of olie, heb je kans dat dit iets sneller gaat, maar wondermiddeltjes die de striemen wegtoveren bestaan niet.