koude voeten

Talk: ‘Ik heb vaak koude voeten’

De laatste paar weken heb ik last van extreem koude voeten. Ik weet niet hoe dat kan. Ze beginnen helemaal te tintelen en zijn blauw.

Koude voeten

De laatste paar weken heb ik last van extreem koude voeten. Ik weet niet hoe dat kan. Ze beginnen helemaal te tintelen en zijn blauw. Ik had ze onder de warme kraan gedaan en toen was het goed. Maar ik heb er nu elke dag last van, ook op school. Dan doet het lopen gewoon pijn. Hoe kan ik dit voorkomen?

Dit kan komen door een slechte doorbloeding…

Koude voeten zijn een lastig verschijnsel waar veel mensen last van hebben. De een kan bij wijze van spreken op blote voeten in de sneeuw lopen en nergens last van hebben, terwijl de ander zelfs ’s zomers met sokken aan in bed ligt. De belangrijkste oorzaak is een slechte doorbloeding in het lichaam. Als je lichaam het koud heeft, sluit het eerst de bloedvaten in de verstliggende lichaamsdelen af. Je handen en voeten dus. Bij mensen met een slechte doorbloeding komt het lichaam niet snel genoeg op temperatuur, waardoor ze voortdurend last hebben van koude voeten (en soms ook koude handen). Het helpt om de rest van je lichaam goed warm te houden. Dat kun je doen door jezelf warm te kleden, maar ook door ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende energie krijgt. Gezond eten dus, maar ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, want dat zorgt ook voor een betere doorbloeding. Kies ook voor schoenen waar je voeten voldoende ruimte in krijgen en trek thuis lekker dikke sokken en sloffen aan. Wisselbaden (koud afgewisseld met koud) helpen ook de doorbloeding te verbeteren.  

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: Getty Images

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij ook vaak koude voeten?

Gerelateerde artikelen