Ik ben constant bang dat ik een ziekte heb! Als er bijvoorbeeld een reportage over diabetes op tv is, dan ben ik direct bang dat ik dat ook heb.

Ik at bijvoorbeeld een lange tijd producten waar geen suikers in zitten, omdat ik bang was dat ik anders die ziekte kreeg. En ook at ik een tijd meer dan normaal, omdat ik anders bang was dat ik anorexia kreeg! Ook ben ik bang dat ik smetvrees heb en ik durf het niet tegen mijn ouders te zeggen. Ik zit hier heel erg mee en ik ben echt heel erg bang dat ik die ziektes heb! Laatst had ik ‘s nachts last van pijn in mijn vingers en ik dacht gelijk dat dit kwam omdat ik te veel suiker had gehad! Help! Ik wil dus graag weten of dit een ziekte is!

Jij bent echt niet de enige die zoiets heeft. Als iemand, net als jij, bij elk pijntje, krampje of irritatie denkt dat hij of zij een ziekte heeft, heeft dat een naam: hypochondrie. Er bestaat geen pilletje tegen, maar je kunt er wel zelf proberen voor te zorgen dat het niet te erg wordt. Schrijf bijvoorbeeld in een schriftje wanneer je iets voelde en wat je daarbij dacht. En probeer dan ook te bedenken wat misschien de oorzaak kan zijn van dat krampje, die hoofdpijn of die tinteling in je vingers. Houd ook in gedachten dat je lichaam heel goed voor zichzelf kan zorgen en dat de meeste pijntjes echt vanzelf genezen. Er is, zeker op jouw leeftijd, geen enkele reden om je zorgen te maken over allerlei ziektes.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Beeld: 123RF

Lees ook: