beste toe aan een relatie vriend broer leuk lesbisch maagdenvlies borsten durfde durven lippenbalsem geil gay, pil, meisje boy boys permanente krullen raar

Talk: ‘Ik heb zo’n erge menstruatie, dat ik aan de pil ben gegaan’

Al ben ik nog maar elf jaar oud, ben ik nu al aan de pil. Ik heb een paar vragen over de pil en wat het met mijn lijf doet. Kunnen jullie me helpen?

Ik ben een meisje van elf jaar en nu al ongesteld, zo heftig dat ik aan de pil ben gegaan. Soms vergeet ik ‘m omdat ik er nog niet zo lang aan ben. Nu ben ik wel steeds tussendoor ongesteld, maar dat vind ik niet logisch.

Mijn eerste vraag is dan ook: wat doet de pil met je? En mijn tweede vraag: is het erg om zo jong aan de pil te zijn?

Een 11-jarig vragend meisje

Als je de pil niet gebruikt, heb je een maandelijkse cyclus waarbij er elke maand een eitje rijpt tot het klaar is voor een mogelijke bevruchting

Ondertussen wordt ook de baarmoeder in orde gebracht voor een eventuele zwangerschap. Als het eitje niet wordt bevrucht, wordt het – tegelijk met de bekleding in de baarmoeder – door het lichaam afgestoten. Op dat moment word je ongesteld en kan die hele cyclus weer opnieuw beginnen. Die maandelijkse cyclus wordt aangestuurd door hormonen die ervoor zorgen dat je lichaam opdracht krijgt om al die dingen te doen om zwanger te kunnen worden. De pil doet eigenlijk niets anders dan je lichaam voor de gek houden. De hormonen in de pil zorgen ervoor dat je lichaam denkt dat al die voorbereidingen voor een mogelijke zwangerschap al zijn getroffen. Er rijpt dus geen eicel en er wordt ook geen nestje in de baarmoeder gemaakt. Zolang je de pil regelmatig en volgens de voorschriften blijft innemen, weet je precies wanneer je ongesteld wordt en zul je daar ook minder last van hebben. Maar als je een beetje slordig omgaat met het innemen van de pil, raakt je lichaam in de war. Was er nu wel of niet een eitje, moeten we nu wel of niet voorbereid zijn op een eventuele zwangerschap? Voor de zekerheid begint het lichaam dan gewoon opnieuw. Alles schoonmaken en klaarmaken voor een nieuw eitje. En dan heb je dus een tussentijdse bloeding.

Het is niet erg om op je elfde al de pil te nemen, zeker niet als je heel veel last hebt van je menstruatie. Het is wel belangrijk dat je de pil niet vergeet in te nemen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je menstruatie regelmatig en minder hevig wordt, maar ook als je pil straks wilt gebruiken als voorbehoedsmiddel. Want als je hem dan een keer vergeet en onbeschermde seks hebt, kun je ook zwanger worden. Maar nu ben je nog jong en heb je ook rustig de tijd om aan die nieuwe regelmaat te wennen. En dat is weer een voordeel van jong beginnen met de pil.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Beeld: 123RF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen