Ik ben een meisje van 16 jaar en ik wil graag beginnen met de pil. Van mijn moeder mag het niet omdat ze zegt dat het niet goed is als je allemaal hormonen slikt. Nu wil ik graag weten of ik ‘m kan slikken zonder het aan mijn moeder te vertellen en of je er geld voor moet betalen. Ook ben ik bang dat het echt slecht is voor mijn lichaam, is dit waar? Toen mijn moeder naar de dokter ging voor een kankeronderzoek, vroegen ze of ze de pil gebruikte, zegt dat niet iets?

Je huisarts heeft een geheimhoudingsplicht, dus je kunt de pil bij hem halen zonder dat je ouders dat te weten komen. Maar ze krijgen misschien wel de rekening van het consult. Dat hangt van jullie ziektekostenverzekering af. Verder wordt de pil over het algemeen helemaal vergoed als je jonger bent dan 21. Maar wat is precies de reden dat je de pil wilt slikken? Omdat je een vriendje hebt? Dan is het heel verstandig om anticonceptie te gebruiken, want zo ben je beschermd tegen een onbedoelde zwangerschap.

Dat is dan ook een goede reden om je moeder ervan te overtuigen dat het echt wel tijd wordt om aan de pil te gaan. Of de pil wel of niet ongezond is voor je lichaam, daar zijn de meningen over verdeeld. Bij het kankeronderzoek vroegen ze of je moeder de pil gebruikt, omdat ze wilden weten of haar menstruatiecyclus op natuurlijke wijze verloopt of door de pil wordt geregeld. Dat had niets te maken met dat de pil ongezond zou zijn. Vraag anders aan je moeder of ze samen met jou naar de huisarts wil gaan? Zodat hij aan jullie allebei kan uitleggen wat de voordelen, de nadelen en de risico’s zijn. Zo kunnen jullie samen beslissen of jij er echt aan toe bent om de pil te gaan gebruiken of niet.

Ook een vraag? Vul dan dit formulier in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beeld: 123RF

Lees ook:Β