Veel girls vinden het eng om een tampon te gebruiken. Ze zijn bang dat het inbrengen pijn doet of dat het niet genoeg bescherming biedt tegen doorlekken. No worries, met deze tips hoef jij je nergens druk om te maken.

  • No stress, er kan niets gebeuren. Na een paar keer stelt het zelfs niets meer voor. Het inbrengen van een tampon gaat het gemakkelijkst als je je helemaal ontspant. Als je spieren verkrampen dan wordt het inbrengen moeilijker. Adem daarom een paar keer diep in en uit, voor je de tampon inbrengt.
  • Is het de eerste keer dat je een tampon gebruikt? Begin dan bij het kleinste maatje. Zodra je merkt dat het inbrengen gemakkelijk gaat en je meer bescherming nodig hebt, kan je voor een grotere tampon kiezen. Let op, probeer een tampon in de eerste dagen van je ongesteld elke drie Γ‘ vier uur te vervangen. Tijdens lichtere dagen kan je een tampon zes tot acht uur dragen, absoluut niet langer!
  • Veel girls maken de fout door hun tampon niet ver genoeg in te brengen, maar juist dan kan je er last van krijgen. Als je de tampon kunt voelen, probeer dan om hem wat verder naar achteren te schuiven, zodra je hem niet meer voelt, is het goed. Je kunt je nu vrij bewegen en alles doen wat je anders ook zou doen. Sporten en zwemmen vormen ook geen problemen
  • Lukt het je niet om een tampon in te brengen? Probeer dan eens een andere positie. Zet je voeten bijvoorbeeld op een verhoginkje als je op de wc zit. Dit zorgt voor een natuurlijk hoek, waardoor het makkelijker is om de tampon in te brengen.
  • Wil je je tampon verwijderen? Ga in een ontspannen houding op het toilet zitten, houd het touwtje vast en trek de tampon er diagonaal naar voren uit.Β Voel je weerstand? Dan is de tampon nog niet volledig volgezogen en kan het vervelend zijn om hem uit de vagina te trekken. Dan kun je beter nog even wachten voor je hem verwijdert.

Dit kan er gebeuren als je een tampon langer dan acht uur inhoudt.