Ik heb een probleem, ik ben sinds kort ongesteld en heb voor het eerst een tampon gebruikt. Hij ging er op zich vrij makkelijk in, maar toen ik hem er uit wilde halen, ging het mis.

Ik trok aan het touwtje en de tampon kwam er een beetje uit, tot het opeens pijndeed. Ik stopte met trekken en keek er even naar. Toen ik goed ging kijken zag ik dat er een smal stukje vel omheen zat. Toen dat stukje vel er af was trok ik de tampon eruit zonder pijn. Nu maak ik me zorgen. Heb ik iets kapotgemaakt? Krijg ik niet steeds die pijn als ik een tampon gebruik (of als ik seks heb)? Ik zou echt supergraag antwoord krijgen. Alvast bedankt! Een bezorgde lezeres

Het is heel moeilijk om te zeggen wat er precies gebeurd is, maar het zou kunnen zijn dat het weefselrandje dat aan het begin van je vagina zit – het maagdenvlies – los is gekomen toen je de tampon verwijderde. Dat is niet erg, het gebeurt hoe dan ook een keer. Dat kan gebeuren tijdens het sporten, als je voor het eerst seks hebt of, zoals bij jou, als je een tampon gebruikt. Zolang je verder geen pijn hebt, bloed blijft verliezen of andere klachten krijgt, zoals buikpijn en koorts, is er geen reden om je zorgen te maken.

Lees ook: De tampon
Β