Vroeger, toen ik pas geboren was, was ik een best wel mollig meisje. Daarna had ik een periode waarin ik echt een dun kindje was.

Nu ben ik weer extreem dik. Ik heb geen zin om naar een diΓ«tist te gaan. Ik heb er ooit een gehad, maar dat heeft niks geholpen; ik ben nog steeds op hetzelfde gewicht. Er is bij mij ook onderzocht waarom ik overgewicht heb, maar omdat ik vroeger ook dun ben geweest, ben ik gaan bedenken dat het mijn eigen schuld is. Ik eet namelijk best veel vette dingen. Mayonaise, patat, jus, veel vlees en ook koekjes en cola. Ik eet ook graag gezond zoals aardappelen en melk, maar dan eet ik er ook weer ongezonde dingen bij. Ik heb geprobeerd om af te vallen en ben naar een sportschool geweest, maar daar heb ik ook niks aan gehad. Ik heb zelf een paar keer gedacht dat ik mijn eten dan maar moest gaan uitkotsen om af te vallen. Ik ben nu ongeveer 1.63 meter lang en ik weeg 71 kilo. Wat kan ik doen, want al mijn eigen plannen hebben niet geholpen?
xxx anoniem

Als je echt iets wilt doen aan je overgewicht, dan moet je hulp zoeken en doorzetten. Die hulp hoeft niet eens per se van een diΓ«tiste te komen, je kunt ook aan je moeder vragen of ze wil opletten wat ze op tafel zet en in huis haalt. En je kunt bij de sportschool vragen of ze je een programma willen geven dat er op is gericht om af te vallen. En dan is het vooral een kwestie van volhouden. Je kunt niet zeggen dat je β€˜alles al hebt geprobeerd en dat niets helpt’, want dat is alleen maar een teken dat je te vroeg hebt opgegeven. Een goed dieet in combinatie met beweging werkt echt! Maar alleen als je het minstens een halfjaar volhoudt. Afvallen is niet makkelijk, maar ook zeker niet onmogelijk!