Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik ben 1,70 en ik vind mezelf te dik. Mijn vriendinnen zeggen dat ik moet ophouden met zeuren, maar ik weeg 73 kilogram. Dat is toch veel te veel?

Afvallen mag ik niet van m’n moeder, omdat ze vindt dat ik te jong ben en niet dik. Zouden jullie voor mij kunnen uitrekenen of ik te zwaar ben?Een dikke olifant

Je BMI is 25 en dat betekent dat je inderdaad wat aan de zware kant bent. Op jouw leeftijd mag je wel afvallen, maar je mag niet beginnen aan allerlei onzinnige diëten. Je zit midden in de puberteit en je hebt alle voedingsstoffen hard nodig om gezond te groeien! Dat wil echter niet zeggen dat je niet wat kilo’s kwijt kunt raken. Stop om te beginnen met snoep en ongezonde tussendoortjes zoals chips en chocola en vervang die door fruit of rauwkost. Eet verder drie gezonde maaltijden per dag en drink daarbij veel water om je lichaam schoon te spoelen. Zorg daarnaast voor voldoende beweging. Elke dag op de fiets naar school, een fikse wandeling en een sport waarbij je goed in beweging bent zorgen er niet alleen voor dat je kilo’s kwijtraakt, je lichaam wordt er ook steviger door en het is goed voor je gezondheid en je conditie. Als het echt niet lukt om wat kilo’s kwijt te raken, vraag dan aan je huisarts om een doorverwijzing naar een diëtiste. Die kan je helpen op een gezonde manier met je gewicht om te gaan.