Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik schaam me nogal voor een ding van mijn lichaam en dat is mijn vagina. Hij is niet, zoals andere vagina’s, dun en mijn schaamlippen hangen helemaal ver onder mijn huid.

Ze zijn ook groot en heel irritant. Mijn vagina is erg rood en gezwollen en ik weet écht niet hoe ik eraan kom en wat ik ertegen moet doen. Is er misschien een middel waardoor mijn vagina wat kan ‘rusten’? Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, want ik schaam me er heel erg voor. E

Je bent 13, dus je bent nog niet helemaal uitgegroeid en dat geldt ook voor je vagina en je schaamlippen. Jouw probleem kan zich dus vanzelf oplossen. Maar wat jij vertelt, is niet heel raar. Er zijn meer meisjes en vrouwen bij wie de binnenste schaamlippen zo groot zijn dat ze als het ware naar beneden hangen. En dat kan voor een heel vervelend gevoel zorgen, vooral tijdens het sporten of fietsen of als je een strakke spijkerbroek draagt. Gevolg daarvan is weer dat je vagina geïrriteerd raakt, er rood en gezwollen uitziet en je dus inderdaad het gevoel hebt dat je vagina ‘rust’ nodig heeft. Er is wel iets te doen aan dat probleem, maar dat kan alleen met een operatie. En daarvoor moet je helemaal zijn uitgegroeid. Bovendien is zo’n ‘cosmetische’ operatie niet goedkoop. Alleen als jouw probleem door een arts erkend wordt als een medisch probleem, kun je in aanmerking komen voor vergoeding van de kosten. Om dat te weten te komen, zul je echt naar je huisarts moeten gaan. Om irritaties te voorkomen, kun je het beste geen te strakke broeken dragen. Let ook op de hoogte van je fietszadel. Een shortje zal bij jou ook prettiger zitten dan een strakke onderbroek.

Lees ook: 7 dingen waar wij girls niet zo onzeker over zouden moeten zijn, volgens boys!