Ik ben een meisje van 13 jaar. Mijn probleem is dat ik veel te lang ben voor mijn leeftijd. Het schijnt dat je van veel fruit en groenten groeit, is dat waar?

Ik eet veel groenten… Mijn ouders zijn niet zo groot en ik ben al bijna langer dan zij zijn. Het is misschien raar, maar ik wil niet zo groot zijn. Zouden jullie weten hoe het komt en wat ik er aan kan doen? En o ja, jullie zijn een supertof meidenblad! Weegschaal

Op jouw leeftijd begin je aan je grote puber-groeispurt. Dat betekent dat je in korte tijd heel veel groeit. Je kunt hier niets aan doen, het is een teken dat je lichaam op weg is naar volwassenheid en het heeft niets te maken met de hoeveelheid groenten en fruit die je eet. Die zorgen er alleen voor dat je lichaam gezond blijft, en juist in die periode van enorme groei kun je die extra vitamines ook heel goed gebruiken. Gelukkig duurt zo’n groeispurt niet zo heel erg lang. Na ongeveer een jaar gaat het vanzelf wat langzamer. Hoe lang je precies zult worden is niet te voorspellen. Misschien heb je het ergste nu gehad en komt er niet veel meer bij, maar het kan ook zijn dat je uiteindelijk wat groter dan je ouders wordt. Wacht gewoon rustig af. Dikke kans dat het uiteindelijk wel meevalt. Bovendien: de mooiste supermodellen zijn minimaal 1,75 meter. Lang is dus zeker niet lelijk!