Ik ben een meisje van 13 jaar. Mijn probleem is dat ik veel te lang ben voor mijn leeftijd. Het schijnt dat je van veel fruit en groenten groeit en ik eet veel groenten. Is dat waar?

Mijn ouders zijn niet zo groot en ik kijk bijna over hen heen. Het is misschien raar, maar ik wil niet zo groot zijn. Weten jullie hoe het komt en wat ik eraan kan doen?Β  Lange

Je zegt niet precies hoe lang jij bent of de lengte van je ouders, dus het is moeilijk om te zeggen of je echt te lang bent. Het is wel zo dat de meeste kinderen van jouw leeftijd beginnen aan de grote pubergroeispurt. Dat betekent dat je in korte tijd heel veel groeit. Je kunt er ook niets aan doen, het is een teken dat je lichaam op weg is naar volwassenheid. Het heeft in ieder geval niets te maken met de hoeveelheid groenten en fruit die je eet. Die zorgen er alleen voor dat je lichaam gezond blijft. Vooral in die periode van enorme groei kun je die extra vitamines ook wel gebruiken. Gelukkig duurt zo’n groeispurt niet zo heel erg lang. Na ongeveer een jaar gaat het vanzelf wat langzamer. Hoe lang je precies zult worden is niet te voorspellen. Misschien heb je het ergste nu gehad en komt er niet veel meer bij, maar het kan ook zijn dat je uiteindelijk wat groter dan je ouders wordt. Wacht gewoon rustig af. Dikke kans dat het uiteindelijk wel meevalt. Bovendien… de mooiste supermodellen zijn minimaal 1.75 meter. Lang zijn is dus zeker niet lelijk!