Ik ben een meisje van 15 jaar en ik ben een trouwe lezer van de GIRLZ Ik zit nu met een groot probleem waar ik echt vanaf wil.

Twee jaar geleden vond ik mezelf te dik. Ik woog 70 kilo en was 1.67 m lang. Op zich was ik ook te zwaar, dus ik wilde gaan afvallen. Met succes! Ik was binnen een maand 10 kilo afgevallen. Ik was supertrots op mezelf. Maar iedereen weet dat je nooit binnen een maand 10 kilo kunt afvallen, dus mijn ouders hadden al een vreemd voorgevoel. Ze wisten inmiddels al waar ik mee bezig was. Ik slikte laxeermiddelen en kotste na het eten mijn voedsel uit. Mijn moeder was heel verdrietig en kon alleen maar huilen. We zijn samen naar een psycholoog gegaan, ik ging er met tegenzin heen, want ik was eindelijk zo blij met mijn figuur. Ik was bang dat de kilo's er weer aan zouden vliegen. Gelukkig was dat niet het geval. Het ging een stuk beter met me en na een tijdje hoefde ik niet meer langs te komen bij die psycholoog. Mijn ouders en ik waren hartstikke blij, maar na een maand viel ik weer terug in mijn oude patroon. Ik kotste mijn eten weer uit en tot de dag van vandaag doe ik dat nog steeds. Ik ben op zich best tevreden, want ik ben nu 1.76 m en weeg 65 kilo. Alleen wil ik dit niet meer. Het kost me teveel energie om elke keer weer bezig te zijn met mijn gewicht en mijn menstruatie is onregelmatig. Ik ben zo bang dat ik later geen kinderen kan krijgen. Hoeveel procent van de vrouwen die anorexia hebben gehad zijn later niet meer vruchtbaar? En als je dan onvruchtbaar blijkt te zijn, is er dan nog een mogelijkheid voor IVF? Ik hoop echt dat jullie me kunnen helpen, want ik houdt dit niet meer vol.

Een meisje dat anoniem wil blijven

Jij bent het bewijs dat het wel degelijk helpt om op tijd hulp te zoeken als je ongezond met lijnen en je gewicht bezig bent. Maar je bent tevens het bewijs dat je niet door een paar sessies bij een psycholoog ‘genezen’ bent. Als je gevoelig bent voor eetstoornissen, zal dat altijd een zwakke plek blijven en dan ligt een terugval op de loer. En dat is bij jou het geval. Gelukkig is je bmi nog steeds gezond, ook al zal je lichaam het best wel moeilijk hebben om op gewicht te blijven. Zolang je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je bmi binnen gezonde grenzen blijft, hoef je nog niet zo bang te zijn voor onvruchtbaarheid. Maar als je op deze manier door blijft gaan en je gewicht wél snel minder wordt, dan worden de risico’s ook groter. Wees niet bang om opnieuw hulp te zoeken. Het is heel normaal dat je een terugval krijgt en ook je moeder zal liever zien dat je hulp vraagt dan dat je weer wegzakt in je eetstoornis. Ga dus terug naar de psycholoog die je toen heeft geholpen. Die kan je zeker nu ook weer helpen.