Ik ben een meisje van 17 jaar. Ik heb ff 5 vraagjes. 1. Ik weeg ongeveer 56 kilo, maar ik vind mezelf te dik. Vooral mijn dijen en buik. Ik weet niet hoe het komt, want ik eet niet zo veel. 2. Als je een navelpiercing hebt, kan dat dan als je zwanger bent de baby beschadigen?

3. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik geen puistjes in mijn gezicht krijg? 4. Ik ben heel erg wit, maar ik wil niet te veel in de zon zitten: hoe kan ik bruiner worden? 5. Ik heb gele tanden. Hoe krijg ik mijn tanden wit? Moet ik naar de tandarts? Overigens rook ik. Wendy

1. Of je te dik bent kunnen we niet beoordelen. Dat hangt af van de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Met deze twee gegevens kun je je BMI (Body Mass Index) berekenen en op basis daarvan kun je zien of je te zwaar bent of niet. Op www.voedingscentrum.nl kun je heel gemakkelijk zelf je BMI berekenen. Een platte buik en dunnere dijen krijg je alleen door gezond te eten en veel te bewegen. Dus niet snoepen, veel groenten en fruit eten en lekker veel fietsen, joggen, dansen of fitnessen. 2. De baby heeft niet zoveel last van een navelpiercing, maar zelf kun je er wel last van krijgen. Tijdens een zwangerschap groeit je buik natuurlijk behoorlijk en dan gaat je piercing trekken en pijn doen. Het is daarom slimmer om de piercing er voor de zwangerschap uit te halen. Je hebt dan wel kans dat de gaatjes waar de piercing doorheen zit, tijdens de zwangerschap dichtgroeien. 3. Je huid schoonhouden, niet te veel vet eten en veel zonlicht: dat zijn de beste middeltjes tegen puistjes. En natuurlijk: niet knijpen! 4. Je kunt een bruin-zonder-zon product gebruiken. Dat is een crΓ¨me die je tijdelijk een bruin kleurtje geeft. Let wel goed op dat je de crΓ¨me egaal aanbrengt, anders krijg je lelijke strepen, en dat je na gebruik goed je handen wast. Je kunt natuurlijk ook een kuurtje nemen onder de zonnebank. Zorg dan wel voor goede bescherming, want ook onder de zonnebank kun je lelijk verbranden. 5. Er bestaan speciale tandpasta’s die helpen tegen gekleurde aanslag op je tanden, maar verwacht daar geen parelwit resultaat van. Stoppen met roken en uitkijken met koffie en thee zijn de enige echte oplossingen. De tandarts kan je tanden ook bleken, maar dat is vaak een kostbare zaak.