Vriendin met anorexia

Ik zit met een probleem, nou ja, eigenlijk zit mijn vriendin met een probleem. Ze heeft al een tijdje anorexia en blijft zichzelf uithongeren. Ze wordt steeds dunner en dunner.

Ik zit met een probleem, nou ja, eigenlijk zit mijn vriendin met een probleem. Ze heeft al een tijdje anorexia en blijft zichzelf uithongeren. Ze wordt steeds dunner en dunner.

Ze blijft zichzelf dik vinden. Ik heb haar wel eens een plaatje van een graatmagere vrouw met anorexia laten zien, maar dat vindt ze juist mooi en ze wil net zo worden. Ze sport heel veel, maar dan zonder te eten of te drinken. Ook heeft ze een hartstikke laag zelfbeeld: ze zoekt bij alles de schuld bij zichzelf en vindt zichzelf hartstikke lelijk. Ook snijdt ze zichzelf, valt ze regelmatig flauw en straft ze zichzelf voor alles. Ze denkt eraan om zelfmoord te plegen, maar daar zouden ik en haar andere vriendinnen echt kapot van zijn. Dat is ook de enige reden dat ze er nog is, ze blijft leven voor haar vriendinnen. Ze heeft regelmatig mentorgesprekken en praat ook vaak met een psycholoog, haar ouders weten het ook, maar het helpt gewoon helemaal niets. Ik probeer van alles om haar in te laten zien dat dit echt zo niet verder kan, maar ze vindt dat ze de hulp niet waard is, ze haat zichzelf. Ik wil haar heel graag helpen, ik wil haar niet kwijt. Please help me, wat kan ik doen? Ik wil zo graag dat ze weer gelukkig is. Een wanhopige vriendin

Anorexia is een ziekte die heel moeilijk te genezen is. Als iemand een behandeling begint, dan duurt het gemiddeld zeven jaar voordat diegene heeft geleerd om met de ziekte om te gaan. En dan nog blijft de eetziekte sluipend aanwezig. Dit is dus niet iets wat jij voor je vriendin kunt oplossen. Gelukkig heeft ze al hulp van haar ouders, mentor en een psycholoog. Zij zullen haar goed in de gaten houden en ook ingrijpen als dat echt nodig is. Wat jij ondertussen kunt doen? Wees haar vriendin, geef haar het gevoel dat er mensen zijn voor wie het waard is om te blijven leven en die háár ook de moeite waard vinden. Vertel haar dat je van haar houdt, dat je je zorgen maakt en probeer vooral samen plezier te blijven maken. Hopelijk ziet je vriendin op die manier ook dat het leven echt wel de moeite waard is! Als je meer wilt weten over eetstoornissen, kijk dan op de site van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa: www.sabn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen