Wij zijn twee meisjes van 14 en we zitten met een probleempje. Wij hebben een vriendin die heel erg uit haar mond stinkt, maar we weten niet hoe we het moeten zeggen….

We denken dat ze heel boos wordt als we het zeggen. Kunnen jullie ons please helpen? We zitten er echt supererg mee! N & N                                                 

Toch is het wel aardig om het tegen haar te zeggen. Waarschijnlijk heeft ze zelf niet in de gaten dat ze een slechte adem heeft. In eerste instantie zal ze zich misschien een beetje gekwetst voelen, maar als ze inziet dat jullie haar alleen maar willen helpen, begrijpt ze het wel. Voordeel is dan ook dat zij er iets aan kan doen en bij jullie kan checken of het ook echt werkt. Want bij een vieze adem is er vaak meer aan de hand dan het niet goed poetsen van je tanden. Soms heeft het te maken met wat je eet, soms zijn het bacteriën die alleen maar weggaan met bepaalde middeltjes of heeft het te maken met ontstoken tandvlees. In dat geval kan een tandarts of mondhygiëniste helpen. Probeer de boodschap wel een beetje tactvol over te brengen. Zeg dus niet waar iedereen bij staat dat ze ‘uit haar bek stinkt’, maar wacht op een geschikt moment en vertel haar dan rustig dat haar adem niet altijd fris ruikt. Soms helpt het ook als je zegt dat je het zelf ook hebt gehad en dat een bepaalde tandpasta bij jou heeft geholpen. Dan heeft ze niet het gevoel dat ze stom is.

Lees ook: De grootste afknappers bij jongens