Ik ben een meisje van 15 en ik heb twee vragen. Ik had tussen mijn wenkbrauwen en daarboven puistjes en die heb ik uitgeknepen. Nu zijn het vlekjes geworden en daar zit ik erg mee.

Ik heb al een paar keer een camouflagestick gebruikt, maar ik wil die vlekjes gewoon weg hebben. Kan dat? Is daar bijvoorbeeld crème voor of zo? Ten tweede: als ik bijvoorbeeld lipgloss op heb, zit er even later onder mijn lippen een wit randje. O ja, als ik gloss op heb gedaan, hap ik altijd in een zakdoekje, dus die tip hoeven jullie niet te geven. Maar  hoe komt dat witte randje en hoe kom ik er vanaf? Anoniem

Als je puistjes uitknijpt, kun je littekentjes overhouden. Soms zijn dat echte ‘putjes’ in de huid, soms witte vlekjes. Deze littekentjes worden door de huid aangemaakt om de schade te herstellen. Het bindweefsel dat wordt aangemaakt op de plekken die beschadigd zijn, heeft een andere structuur dan de gewone huid. En dat zie je dus. In de meeste gevallen verdwijnen die littekentjes vanzelf. Je huid is namelijk voortdurend bezig zichzelf te vernieuwen. Zeker in jouw geval, waar het alleen gaat om witte vlekjes, is de kans groot dat die na verloop van tijd vanzelf minder zichtbaar worden. Als de plekjes wel zichtbaar blijven, is de enige oplossing een behandeling met chemicaliën of laser in een privé-kliniek. Maar dat is kostbaar én pijnlijk. Wacht dus rustig af en gebruik tot die tijd gerust je camouflagestick. Dan je lipstickprobleem. Het helpt als je voor het gebruik een beetje poeder of blush op je lippen aanbrengt. Lipstick en lipgloss blijven dan beter zitten.